Hopp til hovedinnhold (trykk enter)
Arkivplan.no

Formål med arkivplan

Alle offentlige organ skal ha en oppdatert arkivplan som viser hvordan arkivarbeidet er organisert og hva arkivet inneholder, og instrukser, regler og planer for arbeidet jf. arkivforskriften § 4.

Arkivplanen skal sikre at kommunen ivaretar arkivansvaret sitt etter arkivloven § 6 hvor det heter: "Offentlege organ plikter å ha arkiv, og desse skal vera ordna og innretta slik at dokumenta er tryggja som informasjonskjelder for samtid og ettertid." Nordre Land kommune er et organ i arkivlovens forstand.

Arkivplanen skal bidra til at Nordre Land kommune:

  • Har riktig dokumentasjon som er lett tilgjengelig og bidrar til korrekte beslutninger og effektive tjenester, og støtter opp under kommunens verdier som er åpen, offensiv og ansvarlig
  • Forvalter dokumentasjonen slik at innbyggernes rettigheter og innsynsmuligheter blir ivaretatt
  • Ivaretar at dokumentasjon blir forsvarlig sikret i hht lovpålagte krav
  • Sikrer viktig historisk materiale for ettertiden

I kommunen er det kommunedirektøren som har det overordnede arkivansvaret jf. arkivforskriften § 1. Kommunedirektøren i Nordre Land kommune godkjente arkivplanen den 14.05.2020. Det daglige ansvaret for arkivplanen er delegert til arkivleder, som rapporterer til assisterende kommunedirektør. 

Arkivplanen i Nordre Land kommune skal være retningsgivende og gi bindende retningslinjer for behandling av all informasjon og dokumentasjon i Nordre Land kommune. Arkivloven med forskrifter ligger til grunn for retningslinjene.

Alle ansatte i Nordre Land er forpliktet til å holde seg orientert om arkivplanens innhold og følge de retningslinjer og rutiner som planen inneholder. Intensjonen er at alle ansatte skal kunne finne rutinene de har bruk for i det daglige arbeidet med dokumentforvaltning og saksbehandling i arkivplanen. Arkivplanen ligger tilgjengelig på kommunens intranettside.

Arkivplanen i Nordre Land ligger tilgjengelig på nettstedet arkivplan.no. Planen inneholder en oversikt over arkivfunksjonens viktigste dokumenter. Den har en oversikt over organisering og ansvar i organisasjonen og arkivfunksjonen, inneholder oversikt over viktig lover og regelverk, alle aktuelle rutiner, og oversikt og dokumentasjon av aktive og avsluttede arkivserier. Det ligger også en oversikt over innhold i fjernarkiv og arkivdepot. Arkivutviklingsplan og kvalitetssikring er også viktige kapitler i planen.

Arkivplanen skal oppdateres kontinuerlig, og arkivleder er ansvarlig for å følge opp endringer som kreves at planen revideres.

Laster...